10 asiaa, jotka on otettava huomioon sisustaessa kotia japanilaiseen tyyliin

10 asiaa, jotka on otettava huomioon sisustaessa kotia japanilaiseen tyyliin

Japanilainen tyyli on yksi muotivirtauksista nykyaikaisessa sisustuksessa. Monet ovat kiinnostuneet Japanista, sen perinteistä, japanilaisten erikoisesta elämäntavasta ja näkemyksistä. Se ei ole ihmeellistä. Japani on todella mielenkiintoinen maa, jolla on oma historia ja omat perinteet, jotka ovat jättäneet jälkensä muun muassa sisustukseen.

Japanin sijainti on vaikuttanut omaperäisen japanilaisen kulttuurin ja tyylin muodostumiseen. Japania ympäröi meri, joka on estänyt suurta ulkopuolista vaikutusta Japanin kulttuuriin. Nimenomaan tuo omaperäisyys ja luonnonläheisyys ovat säilyneet japanilaisessa sisustuksessa ja houkuttelevat epästandardisia sisustusratkaisuja etsiviä.

Mitä pitää ottaa huomioon halutessa sisustaa kotia japanilaiseen tyyliin? Tänään me kerromme 10 asiasta, jotka auttavat luomaan japanilaistyylistä sisustusta.

1. Yksinkertaisuus ja minimalismi

Japani ei ole kovin iso maa, mutta maan asukasluku on maailman kymmenenneksi suurin. Se seikka on pääasiassa vaikuttanut japanilaisten elämäntapaan ja heidän kotiensa sisustukseen.

Harvinaisella japanilaisella on iso omakotitalo muutamalla avaralla huoneella ja rajoittamattomalla tilalla. Useimmiten japanilainen asuu pienessä huoneistossa tai talossa, jossa ei ole niin paljon tilaa, että sitä voisi täyttää tarpeettomalla tavaralla. Siis, ensinnäkin sisustus japanilaiseen tyyliin on minimalistinen. Japanilaista tyyliä edustavat pitkät sekä suorat linjat ja yksinkertaiset kalusteet.

Länsimaissa huoneet täytetään kalusteilla, koriste-esineillä ja kaikenlaisella tavaralla, mutta japanilaisessa sisustuksessa on havaittavissa yksinkertaisuus, ehkä jopa tietynasteinen askeettisuus. Se on sidoksissa myös Zen filosofian periaatteisiin: koti on paikka, jossa ruumis ja sielu löytävät rauhaa ja ihminen voi irtautua arkisista murheista ja rentoutua. Kodin pitäisi olla vapaa turhasta. Tarkasta omia tavaroita ja vapauta huonetta kaikesta tarpeettomasta.

2. Tatami matot

Japanin kodin perinteisenä lattiamateriaalina ei ole mikään vinyyli tai parketti, japanilaisten kotien lattiat päällystetään tatami matoilla.

Perinteinen tatami on täysin luonnollinen, koska se valmistetaan riisin oljista, jota saadaan riisin puinnin sivutuotteena. Tatamien pehmeä olkipinta tuo huoneeseen viihtyisyyttä ja mukavuutta. Sen lisäksi tatami matot vaimentavat melua, siksi tatami matoilla päällystetty lattia sopii parhaiten makuuhuoneeseen, missä hiljaisuus ja rauha ovat ekasijalla.

(Kuvissa on tatami matot)

Tatami mattoja on erikokoisia ja eripituisia, joten ne voi asetella lattialle useaan eri muodostelmaan. Uskotaan, että yksinkertaiseen ruudukkoon aseteltujen tatamien muodostelma tuo epäonnea. Ota se huomioon ja luo oma erikoinen muodostelma tatami matoista.

3. Shoji-seinäkkeet

Japanilaisessa rakentamisessa kantavana rakenteena ovat puiset pylväät, joten sisätiloihin jää enemmän asettelumahdollisuuksia. Seinät ja ovet eivät ole kantavia rakenteita, ja ne voivat olla ohuempia ja kevyempiä. Tavallisesti seininä on Shoji-seinäkkeitä, jotka rakennetaan riisipaperista ja puukehikosta. Riisipaperi läpäisee hyvin valoa. 
(Kuvissa on SHOJI YOKO tilanjakaja, SHOJI DOUBLE CROSS tilanjakaja, SHOJI CHERRY BLOSSOM tilanjakaja)

Totta kai meidän nykyaikaisissa taloissa seinät ovat tärkeimpiä kantavia rakenteita etkä voi käyttää riisipaperista tehtyjä seinäkkeitä seinien sijasta, mutta sinulla on hyvä mahdollisuus käyttää siirrettäviä Shoji-seinäkkeitä, joiden avulla voi luoda uusia huoneita ja jakaa asuntoa eri toiminnallisiin osiin. Esimerkiksi, Shoji-sermin avulla voit piilottaa vaatekaapin makuuhuoneessa ja luoda samalla romanttisen tunnelman tai erottaa kotitoimistonurkkauksen, jossa on PC ja paperisotkua, muusta huoneesta ja luoda rentouttavan zen-lepoalueen.      

Johtuen siitä, että japanilaisissa kodeissa käytettävissä oleva tila on hyvin rajoitettu, japanilaiset käyttävät kääntyvien puuovien sijasta kevyempiä liukuovia. Nykyäänkin liukuovien käytännöllisyys nousee arvoonsa. Shoji-liukuovet tai siirrettävä seinäke hienoilla maalauksilla tai kuvilla voivat olla huoneessa myös koristeellisina elementteinä. Lisätietoja Shoji-seinäkkeistä ja niiden käytöstä löytyy meidän blogikirjoituksesta Tilanjakaja, seinäke, sermi, Shoji... Rakkaalla lapsella on monta nimeä.

Valitse vain Shoji-seinäkkeen väri ja malli. 

4. Matalat tasot

Erikseen on mainittava, että japanilaistyylisessä sisustuksessa on vielä yksi ominaisuus: arkipäivän asioita Japanissa tehdään alemmalla tasolla kuin meillä. Esimerkiksi Japanissa ei ole tuoleja ollenkaan ja istutaan lattialla tai erityisillä zabuton lattiatyynyillä. Lattiatyynyjen täytteeksi käytetään puuvillaa, villaa, silkkiä tai pellavaa. Lattiatyynyt ovat erivärisiä, siis voit helposti valita ne, jotka korostavat sinun luoman sisustuksen henkilökohtaisuutta. Pöytäkin ja muut kalusteet ovat matalammat, kuin meillä käytettävät mallit.

Makuuhuoneessa on sama periaate: japanilaiset nukkuvat mieluummin matalalla vuoteella tai jopa kovalla futon patjalla, joka laitetaan suoraan lattialle tai tatami matolle. Kovalla futon patjalla nukkuminen näyttää olevan erittäin hyvä selälle.(Kuvissa on Matala sänkyrunko Dock, tanskalaiselta Karup Design valmistajalta)

Usein japanilaisessa kodissa ei ole erillistä makuuhuonetta, ja vuoteena käytetään joko futon patjaa tai monikäyttöistä futon vuodesohvaa. Futon patja voi helposti rullata ja piilottaa kaappiin, se ei vie niin paljon tilaa. Matala futon vuodesohva taas päivällä toimii sohvana, ja illalla se muuttuu mukavaksi sängyksi.

5. Futon patjat

Edellisessä kohdassa olemme jo maininneet futon patjoista ja futon sohvista. Futonit ovat peräisin Japanista, ja nykyään monien etujen ansiosta ne ovat levinneet kaikkialle. Futon on japaninkielinen sana, joka itse asiassa tarkoittaa Japanissa käytettäviä japanilaisen sängyn sekä ylä- että alaosia. Länsimaissa futon-sanaa käytetään laajasti kuvaamaan itse patjaa tai tietyntyyppistä vuodesohvaa.(Kuvissa on Roots futon sohvatanskalaiselta Karup Design valmistajalta)                          

(Kuvassa on Shin Sano futon sohvatanskalaiselta Karup Design valmistajalta)

Futon voidaan asettaa sekä vuoteeseen sälepohjan päälle että lattialle, joka Japanissa on yleensä päällystetty tatamilla. Japanissa tila on kallista, ja futon kääritään usein lattialta talteen päiväksi, jolloin nukkumatilan saa muuhun käyttöön. Futoneista on luotu erillinen blogikirjoitus.

Tärkeintä on se, että perinteisesti futonit valmistetaan luonnollisista materiaaleista, muun muassa klassisesta ja orgaanisesta puuvillasta, villasta, hevosenjouhesta, sekä puuvillasta yhdistettynä kookoskuituun tai luonnonkumiin. Futon ei hiosta vaan tuntuu ihanan lämpimältä talvella ja miellyttävän viileältä kesällä. Futon patja sopii myös allergisille. Futoneissa ei käytetä kemikaaleja eikä keinokuituja. Futon ei ole sähköinen, eikä myöskään ime itseensä pölyä. Nykyään on saatavilla useita malleja monikäyttöisiä matalia futon vuodesohvia, jotka muuttuvat tilavaksi parisängyksi mukavalla ja tukevalla futon patjalla, eri luonnonmateriaalien yhdistelmästä valmistettuja futon patjoja ja tyylikkäitä sänkyjä massiivipuuta. Valitse sopivin vaihtoehto. 

6. Luonnonmateriaalit

Japanilaiset kunnioittavat luontoa ja nykyaikanakin käyttävät sisustuksessa mieluummin luonnollisia materiaaleja. Siis seuraava tärkeä asia, joka sinun on otettava huomioon: japanilaistyylinen sisustus vaatii luonnonmateriaalien käyttöä. 

Riisioljista valmistetut tatamit, puukehikosta ja riisipaperista tehdyt Shoji-seinäkkeet ja kalusteet massiivipuusta. Sohvien ja sänkyjen rungot massiivimännystä on erittäin kestäviä ja samalla kevyitä, niin ne ovat helposti siirrettävissä ja vuodesohvat ovat helposti muutettavissa mukavaksi sängyksi. Puiset matalat pöydät ja hyllystöt ja niin vähän kuin mahdollista muovista ja synteettistä.

    (Kuvissa on MULBERRY SILK tyyny, MULBERRY SILK peitto)
                                                 

                                          (Kuvissa on Single Gray Vuodevaatteet, MULBERRY SILK KIDS lasten peitto)

Kiinnitä huomiota myös verhoilukankaisiin ja sängyn tai sohvan patjan täytteeseen. Käytä futon patjoja ja lattiatyynyjä täytteellä luonnollisista materiaaleista: puuvillasta, villasta, hevosenjouhesta, kookoskuiduista jne. Olisi hyvä, jos patjanpäällinen, sohvan patjanpäällinen ja muut tekstiilit olisivat myös puuvillasta tai pellavasta. 

Erittäin tärkeä on vuodevaatteiden materiaali. Vuodevaatteilla on merkittävä vaikutus yöunen laatuun. Valitse vuodevaatteet ja peitot luonnollisesta puuvillasta, ylellisestä, terveellisestä ja pitkäikäisestä mulperisilkistä, tai ympäristöystävällisestä ja hengittävästä pellavasta, joka on kestävä ja miellyttävän pehmeä. Elämän kolmatta osaa vietämme sängyssä, siksi vuodevaatteiden on varmistettava mukavuutta ja optimaalisia terveellisiä olosuhteita.

7. Värit

Japanilaistyylisen sisustuksen värimaailma sisältää paljon valkoista ja luonnollisia sävyjä, myös musta on väri muiden joukossa. Yksi japanilaisen tyylin merkittävimpiä ominaisuuksia on kirkkaiden värien puuttuminen. Japanilaiselle sisustukselle on ominaista pehmeiden sävyjen käyttö.

Kalusteet luonnonpuun väriä, pastellisävyiset tai luonnonvalkoiset tekstiilit luovat rauhallisen ja mukavan tunnelman. Pastellisävyjä on helppoa ja turvallista sekoittaa keskenään. Yhdistämällä niitä valkoisen kanssa, värit korostuvat ja raikastuvat kauniisti. Pienellä säväyksellä mustaa tai murrettua punaista, saat halutessasi myös mukavasti kontrastia ilmeeseen.

Jos haluat käyttää kuitenkin muita värejä, valitse murrettuja sävyjä, ne eivät ole niin silmiinpistäviä, vaan tuovat sisustukseen pehmeyttä ja kotoisuutta.

8. Valaistus

Kun luot sisustusta japanilaiseen tyyliin keskity myös valaistukseen. Valon tulisi olla pehmeä ja lempeä, joten se korostaisi sisustuksen kauneutta, ainutlaatuisuutta ja luonnonläheisyyttä. Liian kirkas valo voi häiritä, mutta pehmeä ja mieto valo rauhoittaa.
(Kuvassa on Shoji lamppu)

Käytä yhden kirkkaan kattokruunun sijaan muutamaa valaisinta huoneen eri osissa, siellä, missä tarvitaan valoa.

Valaisimeksi käy riisipaperivalaisin puisella kehikolla tai joku luonnonmateriaaleista valmistettu yksinkertainen valaisin suorilla linjoilla.

9. Monikäyttöisyys 

Olemme jo maininneet, että japanilaisilla on hyvin pieniä koteja, kuten nykyäänkin monella länsimaiden suurkaupungeissa asuvilla. Rajoitettu tila vaatii toimivia ja monikäyttöisiä ratkaisuja. Älykkäät kalusteet auttavat hyödyntämään sitä rajoitettua tilaa optimaalisesti.

Pienissä taloissa ja huoneistoissa vältetään epäkäytännöllisten huonekalujen käyttöä. Luodessasi sisustusta japanilaiseen tyyliin älä täytä huonetta erilaisilla koristeilla ja kalusteilla. Muista, että tila pienessä huoneessa voi olla hyvin käytännöllinen. 

Käytä makuuhuoneessa sänkyä säilytystilalla, johon voit piilottaa vuodevaatteita. Jos sinulla on yksiö, hanki monikäyttöinen vuodesohva, jossa on muutama toiminto, mm. tilava ja mukava parisänky. Jos tarvitset joskus vierassänkyä, avuksi tulee laadukas futon patja, jonka voit rullata ja laittaa vaikkapa kaappiin, kun vieraat lähtevät, tai vuodenojatuoli.

Pöytänä voi olla massiivimännystä valmistettu minimalistinen laajennettava pöytä, joka ei vie paljon tilaa ja täydentää sisustusta.
                                                           
10. Koristeet 

Johtuen siitä, että sisustus japanilaiseen tyyliin on minimalistinen ja yksinkertainen, koristeetkin ovat hyvin erityisiä. Älä kuormita huonetta tuhottomalla määrällä koristeita. Koristeellisia kiviä tai kalligrafiasiveltimiä, lohikäärmeitä ja buddhia, siinä koristeet. 

(Kuvissa on Kakemono riippuva rullataulu

Seinässä voi olla sisentymä eli "tokonoma", johon voi asetella veistoksellisen kukka-asetelman "ikebana". Muista, että japanilainen sisustus on yksinkertaista, selkeää ja avaraa. Tärkeintä ovat niukkuus ja pelkistäminen, selkeät muodot ja siisteys.

Sisustus japanilaiseen tyyliin on lakoninen ja varattu, mutta ei ole mitenkään persoonaton. Se on tyylikäs ja toimiva.

Japanilaistyylinen sisustus ei tietenkään sovi kaikille. Nopean kaupunkielämän fanit eivät ehkä tunne sitä kovin mukavalta. Japanilainen sisustus on ihanteellinen vaihtoehto niille, jotka tulevat kotiin pitämään taukoa arjen stressistä ja rentoutumaan. 

Jos haluat saada lisää inspiraatiota ja sisustussuunnitteluvinkkejä, olet tervetullut lukemaan meidän BLOGIA, johon me keräämme useita tietoja, ideoita ja kerromme älykkäistä kalusteista, tyylikkäästä sisustuksesta, tekstiileistä, kalusteiden materiaaleista ja nykyaikaisista sisustustrendeistä.

Seuraa meitä FacebookissaInstagramissaPinterestissä ja tilaa uutiskirjeemme saadaksesi lisää vinkkejä älykkääseen ja ympäristöystävälliseen sisustamiseen!

Previous post
Next post

Empty content. Please select category to preview