Unen parantava voima

Unen parantava voima

Miten sänky ja patja voivat vaikuttaa unen laatuun. Meidän elämä muuttuu jatkuvasti. Ihmiset luovat yhä enemmän tuotteita, jotka auttavat meitä, säästävät meidän aikaa ja antavat meille mahdollisuuden välttää turhia liikkeitä. Edistys etenee. Suunnitellaan yhä nopeampia ja turvallisempia autoja, älykkäitä sähkölaitteita, mukavampia ja käytännöllisempiä asuntoja, nerokkaita sisustusratkaisuja. Mitä enemmän näitä auttajia, sitä enemmän me haluamme keritä päivän aikana. Nykyelämä on täynnä touhua ja kiirettä. Mikä auttaisi pysyä aina terveenä ja onnellisena? Totta kai kunnon lepo ja laadukas uni.

                    

Ihminen nukkuu noin kolmasosan elämästään. Yöuni uudistaa ja puhdistaa kehoasi ja mieltäsi. Hyvä uni vaikuttaa meidän mieleen, tunteisiin, fyysiseen toimintakykyyn. Nykyään unitutkijat ovat kuitenkin yhä enemmän ja enemmän sitä mieltä, ettei unen määrä vaikuta ihmisen oloon, vaan unen laatu. Kun emme nuku kunnolla, olemme hitaampia, vähemmän luovia ja enemmän stressaantuneita. Emme pysty ajattelemaan kunnolla, teemme huonoja valintoja ja syömme enemmän makeaa ja suklaata. Hyvälaatuinen uni parantaa vastustuskykyä, tasapainottaa hormoneja, lisää fyysistä energiaa ja parantaa aivojen toimintaa. Parantamalla unesi laatua voit olla virkeämpi kasvattamatta unesi määrää.

Tarkista nyt unitottumuksesi ja tee tarvittavat korjausliikkeet. Pian nautit hyvistä yöunista keskeytyksettä!

Ensiksi kiinnitä huomiota aikaan, jolloin menet nukkumaan ja paikkaan, missä sinä nukut.

Ihmiselle on yleensä luonnollista mennä nukkumaan auringonlaskun jälkeen ja herätä auringonnousuun. Nykyään meidän kodit ovat täynnä hehku- ja energiansäästölamppuja, jotka mahdollistavat valvomisen pimeällä illalla ja myös yöllä, mutta se on luonnotonta ja sekoittaa kehon oman päivärytmin. Isoin annos melatoniinia erittyy klo 22-02, joten on parasta mennä nukkumaan juuri sillä aikavälillä.

                      

Kun menet ajoissa nukkumaan, myös heräät aikaisemmin ja saat paljon enemmän aikaiseksi päivän aikana.

Tarkista makuuhuoneesi, onko siellä kuumaa tai meluisaa? Onko siellä sähkölaitteita ja liikaa valoa? Kun nukumme, kehon lämpötila laskee. Jos nukumme liian kuumassa, unen laatu huononee. Pidä huoli, että huoneessa on hyvä raikas ilma ja lämpötila on noin 15-17 astetta celsiusta, joten hanki jokin helppohoitoinen huonekasvi ja pidä ikkuna hiukan raollaan yöllä.

                      

Vuodevaatteet

 ja yöpuku voivat vaikuttaa myös kehon lämpötilaan ja vastaavasti unen laatuun. Vaihda säännöllisesti vuodevaatteesi uusiin – etenkin, jos olet astmaatikko, allergikko tai kärsit iho-ongelmista.

Valitse vuodevaatteita ja yöpukuja luonnollisista materiaaleista, kuten puuvillasta tai pellavasta. Erityistä huomiota ansaitsee pellava, luonnollinen materiaali terveydellisillä vaikutuksilla. Pellavasta valmistetut vuodevaatteet kestävät kitkaa ja toistuvaa pesua, hengittävät ja imevät kosteutta eikä allergisoi, siis ne sopivat niille, joilla on herkkä iho tai jotka kärsivät allergioista. Pellavalakanat ovat erinomainen ja turvallinen valinta myös vauvoille, joiden iho on erityisen herkkä. Nuku mukavassa riittävän ohuessa yöpuvussa, joka ei purista mistään ja sopivan lämpöisen peiton alla.

                      

Peiton ja tyynyn täytemateriaali on myös tärkeä tekijä laadukkaan unen varmistamisessa. Peitot ja tyynyt korkealaatuisella täytteellä hengittävät paremmin ja kestävät käytössä kauemmin. Nykyään peittojen ja tyynyjen täytteitä valmistetaan myös uusista, funktionaalisista materiaaleista, muttei tarvitse unohtaa semmoisia luonnollisia materiaaleja, kuten silkki. Peitto luonnollisesta mulperisilkistä on paras markkinoilla oleva peitto tänään. Täytteenä käytettävä mulperisilkki säilyttää luonnollisen kehon lämpöä ja säätelee lämpötilaa tehokkaammin kuin mikään muu peitto. Lisäksi se on helppo puhdistaa ja huoltaa. Silkkitäytteiset peitot ja tyynyt ovat täydellinen vaihtoehto herkkäihoisille ja allergisille.

Onko makuuhuoneessasi sähkölaitteita, kännykkä tai tabletti, jotka houkuttelevat sinua eivätkä päästä sinua unimaailmaan? Jos on, ota ne kaikki pois. Kun tarvitset herätä ajoissa, käytä mieluummin ihan tavallista herätyskelloa. Muista, että matkapuhelimen, tabletin, tietokoneen ja TV:n käyttö makuuhuoneessa aiheuttaa sähkömagneettista säteilyä, joka kielteisesti vaikuttaa uneen ja hyvinvointiin. Makuuhuoneessa pitää olla hiljaista ja rauhallista.

Jos menet nukkumaan ajoissa, nukut noin 7-9 tuntia yöllä pimeässä ja viileässä huoneessa ja mukavassa yöpuvussa eikä ennen nukkumaanmenoa syönyt liikaa, mutta silti et saa kunnon lepoa, pysähdy ja mieti, millä vuoteella sinä nukut. Makuuhuoneen vuoteella on todella merkitystä.

Onko sinulla tarpeeksi leveä sänky? Suositeltava sängyn leveys on 90 cm nukkujaa kohden ja pituus vähintään 20 cm pituuttasi enemmän. Silloin mahdut liikkumaan vuoteessa, eikä unesi häiriinny yön aikana. On parempi, jos sängyn runko on valmistettu massiivipuusta, esimerkiksi massiivipyökistä, - tammesta tai -männystä. Massiivipuu on erittäin kestävä ja luonnollinen materiaali, josta ei haihdu sisäilmaan vaarallisia aineita.

Patja onkin merkittävin yksittäinen unesi laatuun vaikuttava tekijä. Hanki laadukas, omalle vartalotyypillesi ja unitottumuksillesi sopiva patja. Nykyään patjat valmistetaan eri materiaalityypeistä, me suosittelemme kuitenkin käyttämään patjaa korkealaatuisista luonnonmateriaaleista, esimerkiksi klassisesta ja orgaanisesta puuvillasta, villasta, hevosenjouhesta, sekä puuvillasta yhdistettynä kookoskuituun tai lateksiin. 

Ennen patjan valintaa sinun on päätettävä, mitä tasoa patjan kiinteyden haluat. Kova ja keskikova patja on hyvä selälle. Ota kuitenkin huomioon, että patjan valinta on henkilökohtainen asia ja sama patja voi toisesta olla liian kova ja toisesta liian pehmeä. Paras neuvo, joka voi auttaa täydellisen patjan valinnassa, on se, että lateksia sisältävä patja on pehmeämpi ja kookoskuitua sisältävä patja on kovempi vaihtoehto.

Vartalosi ja vuoteesi mukaan mitoitettu patja tukee ja myötäilee kehoasi juuri oikeista paikoista. Kun selkärankasi on kunnolla tuettu, lihaksesi saavat levätä yöllä kunnolla. Hyvin hengittävä patja, esimerkiksi patja hevosenjouhitäytteellä, villa- tai kamelivillatäytteellä, myös poistaa unen aikana syntyvää kosteutta. Lisäksi hyvä patja kohentaa ryhtiäsi.

Ajan mittaan hyväkin patja menettää kimmoisuutensa. Älä unohda vaihtaa patjaa säännöllisesti. Käytä myös sijauspatjaa tai patjansuojusta, jotka suojaavat patjaa lialta ja pidentävät patjan käyttöikää. Sinä voit myös hankkia irrotettavan värillisen patjanpäällisen. Meidän artikkelissa Mikä Futon oikeastaan on? on lisätietoja Futon patjoista ja niiden valinnasta.

Ehkä olet jo lukenut tai kuullut neuvoja patjan ja sängyn rungon valinnasta, kun on nykyään niin paljon tietoja netissä ja kaupoissa. Mutta vielä yhden sängyn osan tärkeä merkitys unohtuu usein. Kyse on sopivasta sängyn pohjasta.

                      

Patja on aina valittava yhdessä sängyn pohjan kanssa. Sängyn pohjan päätehtävä on tukea patjaa ja antaa sille asianmukaista tuuletusta. Suuri valikoima sälepohjia hämmentää, mutta kun ajatellaan tärkeimpiä tekijöitä, varmasti löytyy pohja, joka täydellisesti sopii patjalle ja ennen kaikkea sinulle. Säädettävät sängyn pohjat voidaan käyttää lateksitäytteisten patjojen kanssa tai keskikovien futon patjojen kanssa, mutta ne eivät sovellu joustin- ja kookoskuitutäytteiseen patjaan, koska ne voivat vahingoittaa patjaa. Jos sinä haluat hankkia kuitenkin patjan kookoskuidulla tai kovan patjan, valitse perussälepohja.

Valitessasi sängyn pohjaa kiinnitä huomiota puusäleiden määrään ja tiheyteen (mitä enemmän säleitä, sitä paremmin jakautuu kehon paino ja sälepohjan kestävyys on suurempi), elastisuuteen (on olemassa sälepohjia, joissa muutama säle on säädettävä kiinteydeltään), säätömahdollisuuksiin (voit säätä sängyn pohjaa joko manuaalisesti tai kaukosäätimellä, tämä helpottaa esimerkiksi lukemista tai tv:n katselua sängyssä ja mahdollistaa jalkojen nostamisen ylös), kestävyyteen ja maksimikuormitukseen sekä pohjan korkeuteen. Oikea sängyn pohja lisää nukkumismukavuutta ja parantaa unen laatua.


Me aina pyrimme parempaan elämän laatuun. Me etsimme ja syömme laadukasta ja terveellistä ruokaa, me harrastamme urheilua, ostamme mukavat vaatteet. Miksi me unohdamme unesta? Nyt kun sinulla on riittävästi tietoa, ryhdy tekemään muutoksia ja uusimaan makuuhuoneen sisältöä. 

Jos sinulla on vaikeuksia oikean sängyn, patjan tai sopivan sängyn pohjan valinnassa, me mielellämme autamme sinua. Ole hyvä ja ota meihin yhteyttä sähköpostitse info@futonota.fi. Me ymmärrämme hyvin, että sängyn, patjan, tyynyn ja peiton valinta on henkilökohtainen asia, siksi me annamme mahdollisuuden valita tarvittavat koot, materiaalit, yhdistelmät ja värit. Nettisivuillamme on patjojen standardimalleja, mutta halutessasi voit tilata ainutlaatuisen henkilökohtaisen patjan. Voit ihan vapaasti valita patjan paksuuden, täytemateriaalin tai niiden yhdistelmän, patjan koon, päälliskankaan ja värin. Ja me yritämme täyttää sinun tarpeita. 

Toivottavasti meidän neuvot ja suositukset auttavat sinua tekemään oikeat valinnat ja nauttimaan jatkossa hyvästä laadukkaasta unesta. Mikäli sinulla on joitakin vinkkejä unen laadun parantamiseen, jätä kommentit!

Jos haluat saada lisää inspiraatiota ja sisustussuunnitteluvinkkejä, olet tervetullut lukemaan meidän BLOGIA, johon me keräämme useita tietoja, ideoita ja kerromme älykkäistä kalusteista, tyylikkäästä sisustuksesta, tekstiileistä, kalusteiden materiaaleista ja nykyaikaisista sisustustrendeistä.

Seuraa meitä FacebookissaInstagramissaPinterestissä ja tilaa uutiskirjeemme saadaksesi lisää vinkkejä älykkääseen ja ympäristöystävälliseen sisustamiseen! 

Previous post
Next post

Empty content. Please select category to preview