Mikä futon oikeastaan on?

Mikä futon oikeastaan on?

Joka päivä Futonotan tiimi saa suuren määrän sähköviestejä. Ihmisillä on erilaisia kysymyksiä tuotteistamme, kysytään älykkään kodin sisustuksesta, monikäyttöisistä huonekaluista ja luonnonmateriaalien ominaisuuksista. Olemme havainneet, että Suomessa monille on tuttu sana futon, mutta he eivät kuitenkaan tiedä, mikä futon oikeastaan on. Siksi haluamme jakaa tietomme futon patjoista ja antaa neuvoja hyvän futon patjan valinnasta.


Mikä futon oikeastaan on?

Futonilla on 2 000 vuotuinen historia. Futonit ovat peräisin Japanista, ja nykyään monien etujen ansiosta ne ovat levinneet kaikkialle. Jotkut tykkäävät futoneista, koska ne ovat jämäkät ja näin ollen ne ovat hyvät selälle ja koko tukirangalle. Lisäksi futon patjalla iho hengittää vapaasti. Ne ovat ympäristöystävällisiä, ne eivät kehitä myrkyllisiä kaasuja. Futonit ovat halvempi vaihtoehto kuin joustinpatjat, ja ne on helpommin kuljettaa, esim. autossa. Japanilainen patja ei vaadi niin paljon tilaa, se voi helposti rullata tai taittaa ja laittaa vaikka kaappiin.

Joskus kun puhutaan futoneista, tarkoitetaan sekä patjaa että sängynrunkoa, mutta meidän tapauksessa kyseessä on vain patjoja. 

Lue lisää japanilaisesta sisustuksesta meidän blogistamme, sekä tutustu futon patjojen perinteeseen.

Japanissa futon patjaa käytettiin nukkuma-alustana yksinkertaisen alusrakennelman tai tatamin päällä. Futon ei hiosta vaan tuntuu ihanan lämpimältä talvella ja miellyttävän viileältä kesällä. Futon patja sopii myös allergisille. Patjan materiaaleissa ei käytetä kemikaaleja eikä keinokuituja. Futon ei ole sähköinen, eikä myöskään ime itseensä pölyä.

Nykyään futonit valmistetaan eri materiaalityypeistä, muun muassa klassisesta ja orgaanisesta puuvillasta, villasta, kamelivillasta, hevosenjouhesta, sekä puuvillasta yhdistettynä kookoskuituun, lateksiin tai vaahtomuoviin. Tärkeintä on, että patja olisi valmistettu korkealaatuisista luonnonmateriaaleista.

Aloittelijoille oikean futon patjan valinta ei ole helppoa, ja tiedämme, että se on todella yksilöllinen asia. On lähes mahdotonta antaa erityisiä suosituksia. Paras tapa lienee kokeilla futoneja kotona. Siksi tarjoamme 14 päivän avokaupan, jolloin voit kokeilla futon patjaa ja palauttaa sen 14 päivän kuluessa maksutta, ellei se jostakin syystä sovi sinulle.

Ennen futon patjan valintaa sinun on päätettävä, mitä tasoa futonin kiinteyden haluat. Futon patjat jaetaan kiinteisiin / koviin ja keskikoviin, on olemassa myös kiinteyden taso keskikovasta pehmeään. Kova ja keskikova futon on hyvä selälle. Pitää kuitenkin ottaa huomioon, että patjan valinta on henkilökohtainen asia ja sama patja voi toisesta olla liian kova ja toisesta liian pehmeä. Paras neuvo, joka voi auttaa täydellisen futonin valinnassa, on se, että lateksia sisältävä futon patja on pehmeämpi ja kookoskuitua sisältävä patja on kovempi vaihtoehto. Siis sinun tehtäväksi jää valita patja, kokeilla sitä kotona 14 päivän kuluessa ja varmistua, että valitsemasi futon tuntuu hyvältä ja mukavalta.     

Alta löydät tietoa futon patjoissa käytettävien luonnonmateriaalien ominaisuuksista.

Perinteinen futon on tehty puuvillasta.

Puuvilla on luonnonmukainen materiaali. Puuvillapatja antaa luonnollisen tuen lihaksistolle ja luustolle. Puuvilla on pehmeä ja tukeva patjan runkomateriaali, joka ei ärsytä eikä allergisoi. Puuvillatäytteinen patja pystyy imemään paljon kosteutta, mutta silti tuntuu kuivalta ja lämpimältä. Puuvilla on paras materiaali allergisille. Futon patjojen täytteenä käytetään myös luomupuuvillaa, jolla on hyödyllisiä vaikutuksia ympäristöön. Luomupuuvillan tuotanto pitää huolta planeetasta, sillä sen kasvattamismenetelmät eivät edellytä geeniteknologian tai myrkkyjen (torjunta-aineiden tai lannoitteiden) käyttöä.

Jos etsit futon-patjaa 100 % luomupuuvillasta, tutustu DESHI- ja BALE-malleihin.
Yleensä puuvillafuton on kova, mutta puuvillatäytteinen futon lateksi- tai vaahtomuovikerroksella keskellä on keskikova. Luomupuuvillan ja kookoskuidun yhdistelmä voi tuntua kiinteältä, mutta samalla se antaa hyvän selkätuen ja auttaa pitämään selkärangan suorana ja vähentää selkäkipuja.

                  

Villaa sisältävä futon patja on lämmin kylmällä ja kosteallakin säällä. Muinaisista ajoista villa lämmittää ihmisiä. Villa pehmentää patjaa, lämmittää kosteanakin hiostamatta ja haihduttaa imemänsä kosteuden tehokkaasti. Villa voi imeä kosteutta jopa 30 % massastaan kuitenkaan tuntumatta märältä. Sitoessaan kosteutta villa vapauttaa lämpöä, mistä johtuu osaksi villapatjan lämmittävä vaikutus. Suosittelemme täydentämään patjan villasijauspatjalla niille, jotka hikoilevat paljon yöllä. Villapatja luo mukavan ja kuivan nukkumisilman. Villapatjalla nukkumisen sanotaan edistävän 25 prosenttia syvempää, turvallisempaa ja parempaa unta.

Jos kärsit selkäkipuista, arvostat varmasti futon patjaa, jossa on villaa ja lateksia. Lateksi pyrkii tasaisesti tukemaan hartioita, selkärankaa ja alaselkää. Se auttaa myös säilyttämään ne luonnollisessa asennossaan nukkuessasi. Sellainen futon patja sopii ihmisille, jotka kokevat puhtaiden luonnonkuitufutonien olevan liian kovia ja vaahtomuovipatjojen liian pehmeitä.

Villa on paloturvallinen ja kestävä materiaali, joka ei kerää staattista sähköä. Villa on ekologinen vaihtoehto futon patjojen täytteeksi. Se voidaan kompostoida tai polttaa energiaksi.             

 

Kamelivillalla on samat arvokkaat ominaisuudet kuin lampaanvillallakin. Kamelivilla toimii jopa paremmin ottaen huomioon se seikka, että kamelien täytyy selviytyä erämaassa ja sopeutua erilaisiin sääolosuhteisiin, ja niiden villa suojaa niitä sekä lämmöltä että kylmältä. Kamelin villa imee kosteutta, säätelee kehon lämpötilaa, varmistaa ilmankiertoa haihduttamalla imemäänsä kosteutta ja pitää kamelin kehon kuivana. Samoin toimivat kamelivillatäytteiset sijauspatjat.

Kaikenlaisten villatäytteisten patjojen hoito ei ole vaikea, koska villakuitu sisältää lanoliinia antibakteerisilla ominaisuuksilla. Lanoliini suojaa kuitua lialta ja pölyltä. Sen vuoksi sekä lampaanvillan että kamelivillan sanotaan olevan itsepuhdistuva.

Kamelivillatäytteinen patja on uusiutuva, kierrätettävä ja ympäristöystävällinen luonnonmateriaali - tärkeä kriteeri miettimään ympäristöä.

                      

Hevosenjouhi on yksi mukavista luonnonmateriaaleista, joka ei ime vettä. Se haihduttaa yön aikana kertyneen kosteuden. Hevosenjouhitäytteinen patja on erittäin ilmavaa ja rouhevaa.

Hevosenjouhi on luonnonmateriaali antibakteerisella, anti-sieni- ja anti-punkkiominaisuuksilla.

Futon patja hevosenjouhitäytteellä antaa sinulle erinomaisen nukkumismukavuuden ja parantaa unen laatua. Hevosenjouhen ansiosta lämpötila jää aina mukavalle tasolle. Futon patjat hevosenjouhitäytteellä tarjoavat mukavan, kuivan ja lämpimän nukkumisympäristön. Hevosenjouhi eroaa muista luonnollisista materiaaleista johtuen sen rakenteesta, joka tekee hevosenjouhitäytteisestä futon patjasta joustavan ja hevosenjouhitäyte mukautuu kehon muotoihin. Pitää myös muistaa tuulettaa hevosenjouhitäytteinen patja määräajoin ja kääntää futon säännöllisesti.

Hevosenjouhitäytteinen futon patja antaa tukea selälle ja sopii sekä aikuisille että lapsille. Nämä kestävät patjat näyttävät olevan hyvä sijoitus! Jos noudatat kaikki suositukset ja neuvot futon patjojen hoidosta, sinä nautit täydellisestä nukkumismukavuudesta ihanalla futon patjalla vuosikymmeniä!

On mielipiteitä, että futon patjojen täytteenä käytettävä hevosenjouhen ja kookoskuidun yhdistelmä on yksi parhaista, jotka voivat taata turvallisen ja terveellisen unen. Kestävä kookoskuitu on antibakteerinen. Futon patjat kookoskuitutäytteellä eivät lahoa. Nimenomaan kookoskuitu tekee futon patjasta todella kovan.

Villaa ja hevosenjouhta sisältävillä futon patjoilla on erinomaiset lämpötilan säätöominaisuudet, mikä luo mukavan ja miellyttävän nukkumisilman. Tämä futon patja tuntuu viileältä kesällä ja lämpimältä talvella.

Futon patjan täytteenä käytetään myös pellavaa. Jo muutamia vuosisatoja sitten ihmiset ihailivat pellavan arvokkaita ominaisuuksia. Laadukas pellava säätelee tehokkaasti kehon lämpötilaa imemällä kosteutta. Sen lisäksi se on uskomattoman kestävä ja joustava. Pellavalla on erinomaisia antibakteerisia ominaisuuksia. Se on erinomainen luonnonmateriaali, joka vetää pois likaa ja hajuja.

Pellavatäytteinen patja ei kerää staattista sähköä ja auttaa lisäämään positiivista energiaa ja turvallisuutta nukkuessasi.

Lisäksi pellava on melun ja tärinän absorboija, joka antaa keholle uudistua rauhassa ja mukavasti. Pellavatäytteinen futon sopii allergisille ja lapsille. Futon patja pellavatäytteellä tuntuu kovemmalta verrattuna villatäytteisiin ja puuvillatäytteisiin patjoihin.

 

Puuvilla, pellava ja kookoskuitu futon patjan täytteenä on ainutlaatuinen yhdistelmä, joka voi todella auttaa parantamaan unesi pituutta ja laatua. Se sopii erittäin hyvin henkilöille, joilla on taipumus hikoilla, sillä tällaisella futon patjalla on erinomaiset lämpötilan säätöominaisuudet ja se kuljettaa hyvin kosteutta. Tämän kiinteän futonin pehmeä puuvillapinta antaa hyvän selkätuen ja auttaa pitämään selkärangan suorassa sekä vähentää selkäkipuja.

Verkkokaupassamme myytävät futon patjat ovat GOTS-sertifioituja (Global Organic Latex Standard), mikä varmistaa niiden laadun ja turvallisuuden.

Futon patjat voi tilata 4 kahvalla molemmin puolin ommeltuna lisämaksusta. Muista, että voimme aina ilmaisesti lähettää kangasnäytteitä suoraan sinulle, jos haluat värillisen futon patjan. Voit tilata kangasnäytteitä ottamalla meihin yhteyttä info@futonota.fi.

Me emme pysty suosittelemaan konkreettista mallia, koska patjan valinta on henkilökohtainen asia. Voit tutustua kaikkiin malleihin, valita juuri sinulle sopivimman tuotteen ja kokeilla sitä 14 päivän kuluessa. Jos patja ei kuitenkaan sovi sinulle, palauta se meille. Älä unohda käyttää lakanoita, että patja säilyisi puhtaana.

MITEN HOIDETAAN FUTON PATJAA, JOTTA SE KESTÄISI PITKÄÄN

Mitä paremmin futon patjaa hoitaa, sitä pidempään se kestää. Futon patjan hoito on tärkeä ja välttämätön, jos haluat pitää sen kunnossa ja pidentää sen käyttöikää.

Japanissa futon patjat laitetaan joko hengittävän tatami maton päälle tai puusälepohjan päälle varmistaakseen kunnon ilmankiertoa patjan sisällä. Kun futoneita valmistetaan kosteutta imevästä puuvillasta, täytyy tuulettaa niitä säännöllisesti, jotta puuvilla pääsisi kuivumaan. Me suosittelemme kääntämään futonia kerran viikossa, vaihtamaan lakanat kahdesti viikossa ja rullaamaan futon patjaa päivittäin, näin futon pääsee aina tuulettumaan/kuivumaan ja materiaalit painuvat tasaisemmin joka puolelta patjaa.

Jos sinun futon on lattialla, rullaa se kahdesti viikossa ja tuuleta patja ulkona joka kuukausi. Huomio! Futon patjoja, joissa on puuvillan ja villan lisäksi kookosta, ei rullata, vaan käännetään säännöllisesti ympäri.

Jos futon kastuu, pese sen päälliset kostealla liinalla ja anna patjan kuivua auringossa. Futonit pestään samalla tavalla kuin muutkin patjat, toisin sanoen niitä ei saa pestä tavallisella tavalla eli pesukoneessa.

Futon patjan päällinen ei ole irrotettava. Siksi me suosittelemme käyttämään patjansuojusta tai lakanaa, jotka suojaavat futon patjaa lialta ja pidentävät futonin käyttöikää. Sinä voit myös hankkia irrotettavan värillisen patjanpäällisen. Älä poista täytettä patjasta.

Toivon, että nyt sinun on helpompi valita futon patja, joka vastaa tarpeitasi. Mikäli sinulla on kysymyksiä tai haluat tilata ilmaiset kangasnäytteet tai saada tarjouksen erikoiskokoisesta futon patjasta, ota rohkeasti yhteyttä meihin info@futonota.fi.

Seuraa meitä Facebookissa, Instagramissa, Pinterestissä ja tilaa uutiskirjeemme saadaksesi lisää vinkkejä älykkääseen ja ympäristöystävälliseen sisustamiseen!

Empty content. Please select category to preview